کدنویسی استاندارد
با قسمت اول از مقاله ویژگی های یک سایت موفق در خدمت شما هستیم.
مفهوم کلی استاندارد، یک هدف اصلی را دنبال می کند، آن هم چیزی نیست جز هماهنگی. هماهنگی یک ارمغان مهم برای ما دارد و آن نظم است. اما استاندارد و نظم در یک وبسایت یا نرم افزار چه کاربردی برای ما دارد؟!
ما در این بخش از مقاله به آن پاسخ میدهیم و بعد از آن به سراغ استاندارد های وب میرویم.
فرض کنید شما صاحب یک سایت هستید و برای طراحی و ساخت آن هزینه کرده اید و وقت گذاشته اید. حالا تصمیم دارید امکانات جدیدی به سایت خود اضافه کنید. در این زمان شما نیازمند آن هستید که از امکانات جدید وب استفاده کنید. حال اگر وبسایت شما از استاندارد های لازم برخوردار نباشد، روند اپدیت سایتتان به مشکل خواهد خورد.
بیاییم با یک مثال ملموس تر موضوع را بررسی کنیم. شما مدت ها به دنبال یک گروه یا شرکت معتبر برای طراحی سایت گشته اید. هزینه کرده اید و منتظر شدید تا سایتتان مراحل ساخت خود را طی کند. حال میخواهید سایت خود را « سئو » کنید تا در صفحه اول گوگل نمایش داده شود. این جا ما نیازمند استاندارد هایی هستیم که روند سئو را پیش رو گذارد و ما را به دردسر گرفتار نکند.
مرورگر های رایانه های رومیزی یا تلفن های همراه بر اساس همین استاندارد ها صفحات وبسایت شما را میخوانند و آن را به شکل بصری به شما نشان میدهند. با این توضیح همین که مشاهده کنید وبسیات شما در چند دستگاه متفاوت عملکرد درستی از خود نشان نمیدهد یا اجزا ظاهری سایت به هم ریخته است، میتوان حدس زد ، برنامه نویس طبق استاندارد های وب یا نرم افزاری عمل نکرده است.
بزارید خودمانی تر بگویم. معمولا آن قسمتی که در دید بیشتری است از دیگر قسمت ها زیباتر و کامل تر است. به عنوان مثال در اکثر مواقع ، ظاهر یک سایت ممکن است از لحاظ گرافیکی فوق العاده باشد، اما پنل مدیریت همان وبسایت که کاربران آن را نمی بینند، ظاهر ساده تری داشته باشد
حال کلی تر به موضوع نگاه کنیم. اگر رابط کاربری یک وبسایت، حداقل ها را رعایت نکرده باشد و ظاهر سایت، توجه شما را جلب نکند ، حدس بزنید در پایگاه داده ، پنل مدیریت و دیگر قسمت های سایت چه وضعیتی حاکم است ؟!
این جاست که مفهوم استاندارد نمود پیدا میکند. همواره باید تلاش کنیم تا استاندارد ها را به بهترین نحو در وبسایت یا نرم افزار خود پیاده کنیم یا از گروه یا شرکت هایی کمک بگیریم که اطمینان داریم استاندارد هارا برای ما به ارزان ترین و سریعترین شکل پیاده میکنند.
اجازه دهید موضوعی که چند روز پیش به آن برخوردم، باشما در میان بگذارم.
برای عقد قرارداد پشتیبانی سایت یکی از آژانس های مسافرتی، قرار ملاقاتی داشتم. مدیرعامل آژانس مسافرتی از هزینه هایی که برای وبسایتش کرده بود میگفت و توضیح میداد که وبسایتش را فلان شرکت توسعه داده است (شرکتی که نام میبرد یکی از گروه های بزرگ طراحی سایت و فروش سرور در مشهد بود) بعد از بررسی هایی که بر روی وبسایت این آژانس انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم که پشتیبانی از این سایت منطقی نیست. چرا؟! چون هیچ یک از استاندارد های لازم در حوزه سئو ، رابط کاربری ، رسپانسیو و غیره در این سایت رعایت نشده بود و چیزی جز وقت تلف کردن عاید گروه ما و آن آژانس مسافرتی نمیشد.
اما استاندارد هایی که از آن صحبت میکنیم چیست؟
چگونه باید آن ها را بشناسیم؟! در ادامه آن ها را با هم بررسی میکنیم.
W3C یا کنسرسیو وب جهانی یک نهاد است که استاندارد های وب را تعریف میکند. این که چه استاندارد هایی تعریف میکند قطعا در این مقاله نمی گنجد. همچنین دانستن آن ها برای یک برنامه نویس وب کفایت میکند و لازم نیست کاربر خود را با آن ها درگیر کند. اما در همین حد بسنده میکنیم که این استاندارد ها باید در سایت ما رعایت شود یا حداقل برنامه نویس موارد حیاتی را بشناسد و آن ها را پیاده کند. کنسرسیوم وب جهانی معمولا استاندارد ها را برای HTML , XML , XHML , CSS , DOM را تعریف میکند.
استاندارد های مختلفی در سطح وب وجود دارد که البته همه ی آنها الزاما نباید رعایت شود مثلا ECMA را زمانی باید رعایت کرد که ما از اسکریپت JS استفاده میکنیم.
نتیجه گیری: اگر بخواهیم در مورد استاندارد صحبت کنیم دو راه بیشتر نداریم: یا وبسایت نداشته باشیم یا وبسایت استاندارد داشته باشیم
افراد بسیاری به دنبال کاهش هزینه های خود، برنامه نویس یا توسعه دهنده را ناچار میکنند تا از کار خود بزند یا در کل به سمت افراد مبتدی یا گروه های نامعتبر روی می آورند. اما نباید غافل شد که این کار اتفاقا هزینه های شما را بالا میبرد و شما دیر یا زود نیازمند بازطراحی یا طراحی مجدد یک سایت خواهید بود.